Zvěřinové steaky s jalovcovou omáčkou recept


Zvěřinové steaky s jalovcovou omáčkou recept.

Zvěřinové steaky s jalovcovou omáčkou jsou luxusním jídlem, které nadchne milovníky zvěřiny. Připravte si na tento recept následující ingredience:

Ingredience:
- 4 zvěřinové steaky (např. z jelena nebo divočáka)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 2 šalotky, jemně nakrájené
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 200 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce sušených jalovcových bobulí, lehce rozdrcených
- 1 lžíce brusinek nebo brusinkového džemu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě pro zahuštění

Recept:
1. Steaky opepřete a osolte dle chuti. Na pánvi rozehřejte olivový olej a polovinu másla. Steaky na ní opečte z každé strany na středně vysokém ohni asi 3-5 minut, v závislosti na požadovaném stupni propečenosti. Hotové steaky pak nechte odpočinout na teplém místě.
2. Na stejné pánvi přidejte zbylé máslo, šalotky a česnek. Restujte, dokud nezměknou, ale nezhnědnou. Přidejte červené víno a nechte vařit, dokud se objem nezredukuje na polovinu.
3. Poté přidejte hovězí vývar, jalovcové bobule, brusinky nebo brusinkový džem a dijonskou hořčici. Vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezačne houstnout. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit rozmíchaným kukuřičným škrobem ve vodě.
4. Steaky podávejte s omáčkou. Jako přílohu doporučujeme pečené brambory nebo čerstvý chléb.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť marinate steaky v olivovém oleji, česneku, rozmarýnu a jalovcových bobulích několik hodin nebo přes noc před pečením.
- Pokud nemáte rádi jalovcové bobule, můžete je vynechat nebo nahradit čerstvým rozmarýnem pro jiný druh aroma.
- Pro zvýraznění chuti omáčky můžete přidat lžíci kvalitního balzamikového octa nebo trochu tmavé čokolády.
- Nezapomeňte nechat maso odpočinout po upečení, aby bylo šťavnaté a měkké.