Ztracená vejce se šunkou recept


Ztracená vejce se šunkou recept.

Ingredience:

- 4 vejce
- 4 plátky šunky
- 1 lžíce bílého octa
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Chleba na podávání
- Máslo na podávání

Recept:

1. Naplňte hlubokou pánev nebo menší hrnec vodou a přiveďte k varu. Přidejte lžíci bílého octa, což pomáhá udržet bílky pohromadě.
2. Snižte teplotu, aby voda jen lehce vřela. Opakovaně promíchejte vodu, dokud nevytvoříte mírný vír.
3. Jemně do víru rozklepněte vejce, jedno po druhém, a nechte je vařit přibližně 3-4 minuty pro měkký žloutek nebo déle, pokud preferujete pevnější žloutek.
4. Zatímco se vejce vaří, osmažte plátky šunky na suché pánvi dozlatova.
5. Vejce opatrně vyjměte z vody pomocí děrované lžíce a nechte okapat.
6. Na talíře položte osmažené plátky šunky a na ně opatrně umístěte pošovaná (ztracená) vejce.
7. Osolte, opepřete dle chuti a podávejte s máslem a plátky čerstvého chleba.

Tipy:

- Pro jednodušší pošování vajec můžete použít fólii nebo potravinový sáček, do kterého vejce nejprve rozklepnete a poté je opatrně spustíte do vody.
- Pokud chcete zvýšit chuť, můžete přidat k šunce trochu čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu během osmažení.
- Pro zdravější variantu podávejte s celozrnným chlebem.
- Aby se vejce nepřilepila na dno, ujistěte se, že voda je dostatečně vřelá a mírně se víří, než do ní vejce vložíte.