Znamenitá bramborová polévka recept


Znamenitá bramborová polévka recept.

K přípravě znamenité bramborové polévky budete potřebovat následující ingredience:

- 500 g brambor
- 1 velkou mrkev
- 1 petržel (kořen)
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 1,5 l vývaru (buď zeleninového nebo kuřecího)
- 100 ml smetany na vaření
- sůl a pepř dle chuti
- pažitka nebo jarní cibulka pro ozdobu
- lžíce oleje

Recept na přípravu znamenité bramborové polévky:

1. Brambory, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. V hrnci rozehřejte lžíci oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud nezačne být sklovitá, poté přidejte česnek a krátce osmahněte.
3. Přidejte připravené brambory, mrkev a petržel. Promíchejte a nechte zeleninu chvíli restovat.
4. Zalijte zeleninu vývarem tak, aby byla celá ponořená. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké, což obvykle trvá asi 20 minut.
5. Po uvaření část polévky rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Můžete rozmixovat celou polévku nebo nechat část zeleniny v kusech pro křupavější texturu.
6. Přidejte smetanu, promíchejte a ohřejte, ale už nepřivádějte k varu. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
7. Polévku podávejte ozdobenou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Tipy pro dokonalou bramborovou polévku:

- Použijte kvalitní vývar pro bohatší chuť polévky. Domácí vývar je vždy lepší volba než bujón.
- Přidání malého množství muškátového oříšku nebo majoránky může polévce dodat zajímavý nádech.
- Pro krémovější konzistenci můžete přidat více smetany nebo použít část brambor nahrazených sladkými brambory.
- Bramborová polévka je výborná se svěžím chlebem nebo topinkami pro dokonalý zážitek z jídla.