Zmrzlinová bílá polévka s fazolemi recept.
Ingredience pro zmrzlinovou bílou polévku s fazolemi:
- 1 šálek bílých fazolí (nejlépe Cannellini nebo Great Northern), namočených přes noc a uvařených do měkka
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 šálku plnotučného kokosového mléka
- 1/2 šálku krémové zmrzliny (preferovaně vanilková nebo kokosová)
- Sůl a čerstvě mletý bílý pepř podle chuti
- Čerstvá petržel nebo koriandr pro ozdobu
- Olivový olej pro smažení
Recept:
1. Ve velké pánvi na středně vysokém ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezměkne a nezačne se zlato hnědit, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a smažte další 1 minutu, dokud nezačne vonět.
2. Přidejte uvařené bílé fazole a zeleninový vývar do pánve. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit asi 20 minut, aby se chutě spojily.
3. Po 20 minutách vaření odstavte polévku z ohně a nechte ji mírně vychladnout. Poté polévku přendejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Můžete také použít ponorný mixér přímo v hrnci.
4. Polévku vraťte do hrnce a přidejte kokosové mléko. Na mírném ohni ohřívejte, dokud polévka není znovu teplá. Nyní je čas přidat zmrzlinu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a polévka není krémová a hladká.
5. Ochutnejte a případně dochuťte solí a bílým pepřem. Podávejte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro extra krémovost můžete přidat více zmrzliny podle chuti.
- Tuto polévku můžete servírovat i studenou, což je ideální pro horké letní dny.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že používáte veganskou zmrzlinu.
- Polévka je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbylé vařené fazole.
- Experimentujte s různými druhy zmrzliny pro různé varianty chuti.