Zlatá polévka recept


Zlatá polévka recept.

Ingredience:

- 1 kg brambor
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Kousek zázvoru (asi 2 cm)
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžíce sušeného majoránku
- Na ozdobu: čerstvý koriandr nebo petrželová nať

Recept:

1. Brambory, mrkve a petržel očistíme a nakrájíme na menší kousky.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na drobno.
3. V hlubokém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli s česnekem. Restujeme, dokud směs nezměkne a nezačne vonět.
4. Přidáme na kousky nakrájené brambory, mrkve a petržel. Osmažíme společně asi 5 minut.
5. Přidáme kurkumu a nasekaný zázvor, promícháme a chvíli restujeme, aby se uvolnily aromata.
6. Zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a pak snížíme teplotu. Přidáme majoránek, osolíme a opepříme dle chuti. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
7. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
8. Podáváme teplou, ozdobenou čerstvým koriandrem nebo petrželí.

Tipy:

- Zázvor a kurkuma dodají polévce nejen zlatavou barvu, ale i zdraví prospěšné látky. Přidání těchto ingrediencí můžete upravovat dle vlastní chuti.
- Polévkou můžete posypat také praženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky pro přidání křupavosti.
- Pro ještě krémovější konzistenci můžete přidat trochu smetany či kokosového mléka před rozmixováním.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky trochu čili papričky nebo kapku tabaska.
- Tato polévka se dá skvěle uchovat v lednici a ohřát druhý den, její chuť bude ještě lepší.