Žitný kváskový perník recept


Žitný kváskový perník recept.

**Ingredience pro žitný kváskový perník:**

- 250 g žitného kvásku
- 200 ml teplé vody
- 350 g celozrnné žitné mouky
- 150 g tmavého třtinového cukru
- 100 ml oleje (ideálně slunečnicový nebo řepkový)
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička sody bikarbony
- 100 g tmavého hrozinkového sirupu nebo melasy
- 1 špetka soli
- 150 g sušeného ovoce (např. rozinky, datle, figy nakrájené na malé kousky)
- 100 g ořechů dle výběru (např. vlašské ořechy, lískové ořechy, nasekané na menší kousky)

**Recept:**

1. V misce smíchejte žitný kvásek s teplou vodou. Přidejte celozrnnou žitnou mouku a promíchejte do hladka. Nechte směs přikrytou utěrkou odpočívat na teplém místě asi 1 hodinu, aby kvásek začal pracovat.

2. Po uplynutí hodiny přidejte do směsi třtinový cukr, olej, perníkové koření, sodu bikarbonu, hrozinkový sirup nebo melasu, špetku soli, sušené ovoce a nasekané ořechy. Vše důkladně promíchejte, dokud nebudou ingredience rovnoměrně rozložené.

3. Připravte si formu na pečení (nejlépe hranatou o velikosti cca 20x30 cm), kterou vymažete olejem a vysypte moukou nebo poklaďte pečicím papírem.

4. Přesuňte těsto do formy, povrch těsta vyrovnejte lžící nebo stěrkou.

5. Perník pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45–55 minut, nebo dokud není pečený. Přesnost pečení ověřte zapíchnutím špejle do středu perníku, špejle by měla vyjít čistá.

6. Po upečení nechte perník vychladnout v formě na 10 minut, poté jej vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

**Tipy:**

- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do těsta přidat nastrouhanou kůru z bio pomeranče.
- Pokud chcete perník uchovat vláčný, zabalte ho po úplném vychladnutí do pečicího papíru a poté do alobalu. Uchovávejte na chladném a tmavém místě.
- Aby byl perník ještě šťavnatější, po upečení a částečném vychladnutí ho můžete potřít medem nebo jiným sirupem dle vlastního výběru.