Žitný chleba recept


Žitný chleba recept.

Ingredience na žitný chleba zahrnují žitnou mouku, vodu, sůl a droždí nebo kvásek. Můžete přidat i další ingredience jako semena nebo ořechy pro zvýšení nutriční hodnoty a chuti.

Recept na základní žitný chleba začíná přípravou kvásku. Kvásek připravíte smícháním žitné mouky s vodou a necháte jej na teplém místě fermentovat několik dnů, dokud nezačne bublat. Když je kvásek připravený, smícháte ho s větším množstvím žitné mouky, vodou a solí a vypracujete těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

Poté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, lehce ho propracujte a formujte bochník. Bochník položte na plech vyložený pečicím papírem nebo do vymazané pekáčku a nechte ho ještě jednou kynout. Před pečením můžete povrch chleba naříznout ostrým nožem, což pomáhá chlebu lépe kynout v troubě.

Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů Celsius po dobu asi 30 minut, poté teplotu snižte na 190 stupňů a pečte dalších 20 až 30 minut. Hotovost chleba poznáte tak, že pokud při poklepání na spodní stranu chleba zní dutě, je hotový.

Tipy pro lepší žitný chleba:
1. Použijte kvalitní žitnou mouku a čerstvé droždí nebo aktivní kvásek pro lepší výsledek.
2. Přidávání malého množství pšeničné mouky může pomoci s lepším vykynutím a strukturou chleba.
3. Nechte těsto dostatečně dlouho kynout na teplém místě bez průvanu. To může trvat až několik hodin v závislosti na teplotě okolí.
4. Pro křupavou kůrku můžete během pečení v troubě vytvořit páru umístěním nádobky s vodou na dno trouby nebo postřikováním chleba vodou během prvních pár minut pečení.

Experimentujte s různými přísadami a technikami pečení, abyste našli svůj oblíbený recept na žitný chleba.