Žitný chléb recept.
Ingredience:
- 500 g žitné mouky
- 350 ml vlažné vody
- 1 balíček sušeného droždí (7g)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu nebo melasy
- 1 lžíce oleje (např. slunečnicový)
- Doplnění dle chuti: slunečnicová semínka, lněná semínka nebo ořechy
Recept:
1. V misce smíchejte žitnou mouku a sůl.
2. V jiné menší misce promíchejte vlažnou vodu, droždí, med nebo melasu a nechte asi 10 minut odstát, dokud nevznikne pěna.
3. Směs s droždím nalijte do mísy s moukou a přidejte olej.
4. Vypracujte těsto - vzhledem k tomu, že žitné těsto bývá lepivější než pšeničné, nečekejte, že bude úplně hladké. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody, je-li příliš řídké, přidejte mouku. Na závěr přimíchejte doplňky dle chuti.
5. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Předehřejte troubu na 220°C.
7. Těsto opatrně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a formujte bochník.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 30–40 minut, než chléb získá tmavou kůrčičku a při poklepání na dno zní dutě.
9. Nechte chléb úplně vychladnout na mřížce než ho začnete krájet.
Tipy:
- Pro ještě zajímavější chuť můžete do těsta přidat lžíci octa nebo jogurtu, což pomůže zlepšit kypření.
- Aby chléb dlouho vydržel, skladujte ho zabaleno v utěrce a plastovém sáčku, aby se udržela vlhkost.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, můžete do trouby při pečení přidat misku s vodou, která vytvoří paru.
- Pro zvýraznění chuti před pečením můžete chléb potřít vodou a posypat semínky nebo hrubou solí.