Žemlovka s jablkem a hruškou recept


Žemlovka s jablkem a hruškou recept
Žemlovka s jablkem a hruškou je tradiční český dezert, který vyniká svou jednoduchostí a výbornou chutí. Zde je postup, jak si tento oblíbený pokrm připravit.
Ingredience:

500 g staršího pečiva, ideálně rohlíky nebo housky
4 jablka
3 hrušky
500 ml mléka
4 vejce
100 g cukru krupice
1 lžička mleté skořice
máslo na vymazání pekáče
cukr moučka a skořice na posypání

Recept:

Pečivo nakrájejte na plátky nebo kostky a rozložte je na plech. Nechte je v teplé troubě lehce oschnout.
Jablka a hrušky omyjte, oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
V míse smíchejte mléko, vejce a cukr. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
Vymažte pekáč máslem a na dno rozložte část pečiva. Na pečivo rozložte vrstvu jablek a hrušek a posypte trochou skořice.
Pokračujte střídavě vrstvami pečiva a ovocem, dokud nevyužijete všechny ingredience, zakončete ovocem.
Připravenou směs mléka, vajec a cukru rovnoměrně rozlijte přes vrstvené pečivo s ovocem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud povrch nezhnědne a žemlovka nezačne krásně vonět.
Po upečení nechte žemlovku chvíli odpočinout, poté posypte směsí cukru moučka a skořice.

Tipy:

Pokud máte rádi bohatší chuť, můžete přidat do mléčné směsi trochu vanilkového extraktu nebo rumu.
Pro křupavější vrchní vrstvu můžete pečivo na začátku mírně pomačkat do másla.
Žemlovka chutná výborně jak teplá, tak studená. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší zážitek.

Tento recept na žemlovku s jablkem a hruškou je skvělým způsobem, jak využít starší pečivo a zároveň si pochutnat na tradičním českém dezertu.