Žemlovka s banánem a čokoládou recept
Ingredience:
6 rohlíků z předešlého dne
4 banány
100 g tmavé čokolády
500 ml mléka
4 vejce
100 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
máslo na vymazání pekáče
moučkový cukr na posypání
Recept:
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pekáč vymažte máslem.
Rohlíky nakrájejte na kolečka.
Banány oloupejte a nakrájejte na plátky.
Čokoládu nasekejte na menší kousky.
Ve velké misce smíchejte mléko, vejce, cukr a vanilkový extrakt.
Do vymazaného pekáče vrstvěte rohlíky, banány a čokoládu. Zacínejte a končete rohlíky.
Směs z mléka a vajec rovnoměrně rozlijte přes vrstvené suroviny v pekáči.
Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, nebo dokud vrch nezezlátne.
Po upečení nechte žemlovku chvíli odpočinout, poté posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Tipy:
Pro intenzivnější čokoládovou chuť můžete použít směs tmavé a mléčné čokolády.
Pokud máte rádi kořeněné dezerty, do směsi vajec a mléka můžete přidat špetku skořice nebo muškátového oříšku.
Žemlovku můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro bohatší chuťový zážitek.
Pokud nemáte rohlíky, můžete použít starší bílý chléb nebo bagety.