Zelné závitky s mletým masem recept.
Zelné závitky s mletým masem jsou tradičním jídlem, které se skládá z listů bílého zelí plněných směsí mletého masa a rýže. Je to výživné a chutné jídlo, které může být servírováno jako hlavní chod.
Ingredience
Pro přípravu zelných závitků budete potřebovat následující ingredience
- 1 velká hlávka bílého zelí
- 500 g mletého masa směs hovězího a vepřového
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g rýže
- 1 vejce
- Sůl
- Pepř
- Paprika
- 500 ml rajčatové omáčky
- 2 lžíce oleje
Recept
1. Začněte tím, že odstraníte tvrdý košťál z každého listu zelí. Listy zelí pak na chvíli ponořte do vařící vody, aby změkly. Jakmile jsou listy dostatečně měkké, vyjměte je a nechte okapat.
2. Mezitím na pánvi na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte prolisovaný česnek. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte mleté maso a restujte, dokud není maso dobře propečené.
3. Přidejte předem uvařenou rýži do pánve s masem, osolte, opepřete a přidejte trochu papriky. Dobře promíchejte a odstavte z ohně.
4. Na každý zelný list vložte část směsi masa a rýže. Listy pečlivě zabalte tak, aby náplň nevypadávala.
5. V hrnci rozehřejte trochu oleje a vložte závitky sešikmo vedle sebe. Přidejte rajčatovou omáčku a trochu vody, aby omáčka lehce pokryla závitky.
6. Zelné závitky dusíte pod pokličkou asi 40 minut, dokud nejsou zelí a maso měkké a šťavnaté.
Tipy
- Pokud máte rádi pikantnější verzi, můžete do směsi přidat trochu chilli papričky nebo použít pikantnější papriku.
- Závitky můžete servírovat s bramborovou kaší nebo jen tak s chlebem.
- Pro vegetariánskou variantu můžete mleté maso nahradit směsí různých druhů hub nebo sójových granulí.
Zelné závitky s mletým masem jsou skvělým jídlem, které si můžete připravit dopředu a ohřát, kdykoli budete potřebovat rychlý a vydatný oběd nebo večeři.