Zelné závitky recept


Zelné závitky recept.

Zelné závitky jsou tradiční jídlo mnoha kuchyní po celém světě. Připravují se z listů bílého zelí, které se plní masovou nebo vegetariánskou směsí. Tady je jednoduchý recept a několik tipů, jak připravit tyto chutné závitky.

Ingredience:
- 8 velkých listů bílého zelí
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 vejce
- 100 g rýže, předvařené a ochlazené
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce sladké papriky
- 400 ml rajčatové omáčky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce octa
- Voda

Recept:
1. Zelí připravíme tak, že odstraníme tuhý košťál z každého listu. Listy pak povaříme ve vodě asi 2 minuty, než změknou. Vyjmeme a necháme okapat.
2. V míse smícháme mleté maso, cibuli, česnek, vejce, předvařenou rýži, sladkou papriku, sůl a pepř. Důkladně promícháme.
3. Na každý list zelí položíme porci masové směsi. Listy opatrně zavineme tak, aby náplň zůstala uvnitř, a okraje zatlačíme dovnitř.
4. V hrnci zahřejeme olej a přidáme rajčatovou omáčku, cukr a ocet. Promícháme a přivedeme k varu.
5. Do omáčky opatrně vložíme zelné závitky. Přikryjeme a na mírném ohni dusíme asi 45 minut. Podle potřeby přidáme trochu vody, aby omáčka nepřipalovala.
6. Závitky podáváme teplé, polévané omáčkou.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídlo, do masové směsi můžete přidat trochu chilli papričky.
- Zelné závitky jsou ještě chutnější druhý den, když se chutě pořádně prolnou.
- Pokud dáváte přednost vegetariánské verzi, mleté maso nahraďte směsí vařených čoček a nakrájených hub.
- Pro ještě bohatší chuť omáčky můžete přidat lžíci rajčatového protlaku.