Zelňačka se sušenými švestkami recept


Zelňačka se sušenými švestkami je tradiční česká polévka s netradičním twistem díky přidání sušených švestek. Tato polévka je bohatá na chuť a skvěle zahřeje v chladných dnech.
Ingredience:

500 g bílého zelí
1 velká cibule
2 stroužky česneku
150 g sušených švestek
200 g uzeného masa (například klobása nebo šunka)
1 lžíce sladké papriky
2 lžičky majoránky
1 lžička kmínu
sůl a pepř podle chuti
2 lžíce rostlinného oleje
1,5 litru vývaru (masového nebo zeleninového)
2 lžíce octa (podle chuti)
2 lžíce mouky (na zápražku)

Recept:

Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, osmahněte dozlatova.
Přisypte sladkou papriku, rychle zamíchejte a zalijte trochou vývaru, aby paprika nespálila.
Přidejte nahrubo nakrájené zelí, sušené švestky, uzené maso nakrájené na kostky, majoránku a kmín. Osolte a opepřete.
Zalijte zbytkem vývaru a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud zelí není měkké.
Mezitím si připravte zápražku z mouky a trochy oleje, osmahněte dozlatova. Pomalu ji za stálého míchání přilévejte do polévky, aby se zahustila.
Nakonec polévku dochuťte octem a podle potřeby dosolte a dopepřete.

Tipy:

Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete přidat trochu chilli papričky.
Zelňačka se sušenými švestkami je výborná s čerstvým chlebem nebo topinkami.
Tato polévka chutná ještě lépe druhý den, kdy se chutě krásně spojí.

Užijte si tuto chutnou a zasycenou variantu tradiční české zelňačky.