Zelňačka s paprikovou klobásou recept


Zelňačka s paprikovou klobásou recept.

- Ingredience
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 300 g kysaného zelí
- 150 g paprikové klobásy
- 1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce oleje
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 2 brambory

- Recept

1. Na oleji na mírném ohni osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. K cibuli přidáme nadrobno nakrájený česnek a mícháme, aby se nespálil.
2. Přidáme papriku, mícháme a ihned poté přidáme na kousky nakrájenou paprikovou klobásu. Necháme chvíli smažit, aby klobása pustila chuť.
3. Poté přidáme kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžeme ho předem propláchnout), bobkový list, nové koření a zamícháme.
4. Celé to zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Po přidání majoránky, soli a pepře povaříme na mírném ohni asi 20 minut.
5. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory na malé kostičky, které přidáme do polévky. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké, asi 15-20 minut.
6. Po uvaření zkontrolujeme chuť a případně dochutíme solí, pepřem nebo majoránkou.
7. Polévku podáváme teplou, ideálně s čerstvým chlebem nebo pečivem.

- Tipy
- Chcete-li polévku bohatší, můžete přidat lžíci rajčatového protlaku společně s klobásou.
- Pro pikantnější variantu použijte ostrou paprikovou klobásu nebo přidejte špetku chilli koření.
- Pokud preferujete hustší polévku, může se do ní přidat na konec trochu rozpuštěné mouky rozmíchané ve vodě a povařit, dokud nezhoustne.
- Zelňačka je další den ještě chutnější, protože se chutě krásně propojí.