Zelňačka s klobásou recept


Zelňačka s klobásou recept.

Zelňačka s klobásou je tradiční česká polévka, která skvěle zahřeje v chladnějších dnech. Na její přípravu budete potřebovat následující ingredience

kysané zelí 500 g
uzená klobása 200 g
cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
brambory 2 ks
majoránka 1 lžička
bobkový list 2 ks
mletý kmín 1 lžička
masox 1 kostka
sůl a pepř dle chuti
olej
voda cca 1,5 l

Postup přípravy
Nejprve si na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, až zezlátne, přidáme nakrájenou klobásu a osmahneme ji. Poté přidáme nadrobno nakrájený česnek, mletý kmín a majoránku a krátce osmahneme, aby se uvolnily aroma. Následně přidáme kysané zelí, bobkové listy a zalijeme vodou. Přidáme masox a zamícháme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Vaříme do změknutí brambor, asi 20 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem dle chuti.

Tipy pro lepší zelňačku
Nechte zelňačku po uvaření ještě chvíli odstát, aby se chutě krásně propojily.
Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu chilli papričky.
Pro ještě bohatší chuť můžete použít místo vody vývar.
Zelňačku můžete podávat s čerstvým chlebem nebo s krajícem chleba opečeným na pánvi.