Zelňačka s cizrnou recept


Zelňačka s cizrnou recept.

Zelňačka s cizrnou je chutná a výživná polévka, která kombinuje klasickou chuť zelí s bohatostí a texturou cizrny. Níže naleznete ingredience, postup přípravy a praktické tipy pro její vaření.

Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 malá hlávka bílého zelí, nakrájená na nudličky
- 400 g cizrny z konzervy, opláchnuté a sceděné
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 bobkové listy
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- Ocot nebo citronová šťáva pro dochucení

Postup:
1. V hlubokém hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli, dokud nebude sklovitá.
2. Přidejte česnek, mrkev a zelí. Restujte, dokud zelenina lehce nezměkne.
3. Přimíchejte cizrnu, zeleninový vývar, mletou papriku, bobkové listy, majoránku a tymián. Promíchejte a přiveďte k varu.
4. Snížte teplotu a nechte polévku pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, dokud zelenina nebude měkká.
5. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a octem nebo citronovou šťávou.
6. Před podáváním vyjměte bobkové listy.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat uzenou papriku nebo kousek uzeného masa.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete část zeleniny a cizrny rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci.
- Tuto polévku můžete podávat s křupavým chlebem nebo topinkami pro kompletní jídlo.
- Zelňačka s cizrnou je ještě lepší druhý den, kdy se chutě dokonale spojí, takže neváhejte a připravte si větší množství na více dní.