Zelňačka podle mé chuti recept


Zelňačka podle mé chuti recept.

Zelňačka podle mé chuti je tradiční česká polévka, která si získala srdce mnoha lidí díky své bohaté chuti a jednoduchosti přípravy. Zásadní ingrediencí je kysané zelí, které polévce dodává charakteristickou kyselkavou chuť. Zde je recept a několik tipů, jak připravit zelňačku podle mého gusta.

Ingredience:

- 500 g kysaného zelí
- 200 g uzeného masa (například klobása nebo bok)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vody nebo vývaru
- 2 brambory

Recept:

1. Na sádle nebo oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na drobno nakrájený česnek a uzené maso nakrájené na kostičky. Vše restujte dozlatova.

2. Přidejte kysané zelí (pokud je příliš kyselé, předem ho můžete mírně vymývat), majoránku, kmín a bobkový list. Promíchejte a nechte chvíli podusit.

3. Zasypejte moukou a dobře promíchejte. Postupně přilévejte vodu nebo vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek.

4. Když je směs hladká, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.

5. Na konci ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Zelňačka by měla být hustá a plná chuti.

Tipy:

- Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete přidat trochu pálivé papriky nebo chilli.
- Pro hustší konzistenci můžete přidat více brambor nebo zelí.
- Zelňačka chutná ještě lépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.
- Pokud dodržujete bezmasou stravu, uzené maso můžete vynechat a přidat více zeleniny, jako jsou mrkev nebo celer.

Zelňačka podle této receptury vás zahřeje a zasytí, ať už v chladném podzimním nebo zimním dni. Experimentujte s ingrediencemi a najděte svou ideální kombinaci chutí, která vás a vaše blízké nejvíce potěší.