Zelňačka mojí maminky recept


Zelňačka mojí maminky recept.

Zelňačka mojí maminky je tradiční česká polévka, která zahřeje na těle i na duši. Recept, kterým se chci s vámi podělit, je předán z generace na generaci v naší rodině. Následujte tyto kroky a tipy, abyste si mohli vychutnat tu nejlepší domácí zelňačku.

- Ingredience

- 500 g kysaného zelí
- 200 g uzeného masa (nejlépe bůčku nebo klobásu)
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžičku kmínu
- 1 lžičku majoránky
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl a pepř podle chuti
- 1,5 l vody nebo vývaru
- Brambory (volitelně, podle chuti)

- Recept

1. Uzené maso nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
2. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek, uzené maso a restujte, dokud maso lehce nezezlátne.
3. Přisypte mouku a smažte, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte sladkou papriku, promíchejte a ihned zalijte vodou nebo vývarem, aby se předešlo vzniku hrudek.
4. Přidejte kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžete ho předem opláchnout), rajčatový protlak, kmín, majoránku, bobkový list, nové koření a celý pepř.
5. Pokud používáte brambory, nyní je oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte do polévky.
6. Pořádně promíchejte a nechte vařit na mírném ohni cca 30 minut, dokud se suroviny úplně nespojí a brambory nezměknou.
7. Na konci vaření ochutnejte a podle potřeby dochutíte solí a pepřem.
8. Před podáváním nechte polévku chvíli odstát, aby se chutě ještě lépe propojily.

- Tipy

- Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat trochu chilli nebo ostrou papriku.
- Zelňačka je druhý den ještě lepší, když se chutě plně rozvinou.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.
- Pro vegetariánskou verzi vynechte uzené maso a použijte zeleninový vývar.

Užijte si lahodnou chutě domácí zelňačky, která zahřeje nejen tělo, ale i duši.