Zelná polévka s uzenými žebry recept


Zelná polévka s uzenými žebry recept.

Ingredience:
- 500 g uzených žebírek
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velké bílé zelí
- 2 lžíce oleje
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 stonky celeru
- 2 litry vývaru (hovězího nebo kuřecího)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky

Recept:
1. Uzená žebra nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte. Zelí očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Mrkve a petržel očistěte a nakrájejte na kolečka. Celer nakrájejte na malé kousky.
2. Větší hrnec postavte na střední oheň, přidejte olej a na něm krátce osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, uzená žebra a restujte dalších pár minut.
3. Do hrnce přidejte nakrájené zelí, mrkev, petržel a celer. Promíchejte a restujte několik minut, dokud zelenina lehce nezměkne.
4. Přilijte vývar, přidejte bobkové listy, nové koření, sůl, pepř a rajčatový protlak. Promíchejte a přiveďte k varu.
5. Jakmile polévka začne vařit, snižte teplotu a nechte ji na mírném ohni pomalu vařit asi 1,5 hodiny, dokud nejsou žebra měkká a zelenina dostatečně rozvařená.
6. Pět minut před koncem vaření přidejte tymián nebo majoránku pro zvýraznění chuti.
7. Po dokončení vaření vyjměte bobkové listy a nové koření. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do polévky přidat trochu uzené papriky.
- Polévka bude ještě chutnější druhý den, kdy si všechny chutě stihnou pořádně propojit.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete část zelí a mrkve rozmixovat ponorným mixérem pro zahuštění, než přidáte bylinky.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami pro dokonalý gastronomický zážitek.