Zelná polévka s pikantní klobásou recept


Zelná polévka s pikantní klobásou recept.

Ingredience:
- 1 středně velké bílé zelí
- 300 g pikantní klobásy
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 l hovězího vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička kmínu
- 2 bobkové listy
- 2 středně velké brambory

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Zelí očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
2. V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a lehce nezhnědne.
3. Přidejte česnek a papriku, promíchejte a restujte další 1 minutu.
4. Přidejte nakrájenou klobásu a restujte, dokud klobása nezačne vydávat aroma.
5. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a vařte 2 minuty.
6. Do hrnce přidejte nakrájené zelí, brambory, hovězí vývar, kmín a bobkové listy. Osolte, opepřete dle chuti a promíchejte.
7. Polévku vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 45 minut, dokud zelí a brambory nezměknou.
8. Po uvaření vyjměte bobkové listy a polévka je připravena k podávání.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do polévky přidat trochu majoránky nebo tymiánu.
- Pokud preferujete hustší polévku, můžete před koncem vaření část polévky rozmixovat ponorným mixérem a pak ji zase vrátit do hrnce.
- K polévce výborně chutná čerstvý chleba nebo křupavé bagetky.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky chilli papričku nebo lžičku chilli omáčky.