Zelná polévka recept.
Zelná polévka je tradiční a zdravé jídlo, které může být jak výživné, tak chutné. Existuje mnoho variant této polévky, ale zde je jeden základní recept, který můžete použít jako výchozí bod pro vaše kulinářské experimenty.
Ingredience:
- 1 středně velká hlávka bílého zelí
- 2 středně velké mrkve
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru (můžete použít i kuřecí nebo hovězí pro bohatší chuť)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy pro zvýraznění chuti
- (Volitelně) klobása nebo uzené maso pro masovou variantu
Postup:
1. Zelí nakrájejte na tenké proužky, mrkev na kolečka a cibuli s česnekem nadrobno.
2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a na něm zpěňte cibuli až do zlatova. Přidejte česnek a smažte další minutu.
3. Přidejte nakrájené zelí a mrkev, promíchejte a nechte zeleninu asi 5 minut podusit.
4. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkové listy, majoránku, sůl a pepř. Pokud používáte maso, přidejte ho v tomto kroku.
5. Polévku vařte na mírném ohni asi 30 minut, nebo dokud zelenina nebude měkká.
6. Na závěr přidejte jablečný ocet nebo citronovou šťávu, promíchejte a odstraňte bobkové listy.
7. Polévku podávejte teplou, ideálně s čerstvým chlebem.
Tipy:
- Pro krémovější verzi polévky můžete část zelí a mrkve rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci a poté vrátit zpět k zbytku polévky.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do polévky trochu červené papriky nebo chilli.
- Zelná polévka je ještě lepší druhý den, když se chutě dokonale spojí.
- Pro vegetariánskou verzi vynechte maso a použijte zeleninový vývar.
- Můžete do polévky přidat i jiné druhy zeleniny, jako jsou brambory, celer nebo pastinák, pro zvýšení výživové hodnoty a chuti.
Zelná polévka je úžasně univerzální a snadno přizpůsobitelná vašim chutím. Experimentujte s různými ingrediencemi a najděte svou oblíbenou verzi!