Zelí kyselé recept


Ingredience na recept s kyselým zelím:

kyselé zelí
cibule
sádlo nebo olej
kmín
sůl a pepř podle chuti
případně sladká paprika nebo jablko pro zjemnění chuti

Recept na vařené kyselé zelí:
Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažte dozlatova. Přidejte kyselé zelí, které pokud je příliš kyselé, můžete před vařením lehce propláchnout vodou. Přidejte kmín a promíchejte. Podle chuti můžete přidat trochu sladké papriky nebo nakrájeného jablka pro zjemnění chuti. Zelí dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Během vaření můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru, pokud by zelí začalo příliš připalovat. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Tipy na servírování a varianty:

Kyselé zelí můžete podávat jako přílohu k masovým jídlům, například k pečenému vepřovému nebo klobásám.
Pro vegetariánskou variantu přidejte do zelí na začátku smažení trochu nakládaného česneku nebo čerstvého zázvoru pro intenzivnější chuť.
Zelí můžete také zapékat s brambory a smetanou v troubě pro vytvoření bohatého zapečeného jídla.
Na zpestření přidejte do zelí na konci vaření lžíci tmavého piva, které dodá jídlu zajímavou chuťovou hloubku.