Zeleninový salát s lososem recept.
Ingredience:
- 1 balení čerstvého lososa (asi 200 g)
- 150 g listového salátu (např. rukola, baby špenát nebo mix salátů)
- 1 velká rajčata
- 1 červená paprika
- 1 salátová okurka
- 1 malá červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamico octa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- pár lístků čerstvé bazalky nebo petrželky (volitelně)
- 1 lžíce semínek (např. dýňová nebo slunečnicová)
Recept:
1. Lososa opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Osolte a opepřete z obou stran.
2. Rozpalte pánev na střední teplotu a přidejte 1 lžíci olivového oleje. Lososa opékejte z každé strany asi 3-4 minuty, nebo dokud není zlatavý a uvnitř stále šťavnatý. Jakmile je losos hotový, odložte ho stranou a nechte chvilku odpočinout.
3. Mezitím si připravte zeleninu. Rajčata, papriku, okurku a červenou cibuli nakrájejte na menší kousky a dejte do velké mísy.
4. Přidejte listový salát a vše promíchejte.
5. V malé misce smíchejte zbývající lžíci olivového oleje, balsamico ocet, sůl a pepř. Tímto dresinkem poté zalijte salát a opět dobře promíchejte.
6. Lososa rozdělte na menší kousky nebo proužky a jemně ho vmíchejte do salátu.
7. Salát posypte semínky a lístky bazalky nebo petrželky pro dekoraci.
Tipy:
- Pro extra křupavost můžete přidat krutony.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do salátu trochu nakrájeného čerstvého chilli.
- Tento salát se hodí i jako lehká večeře nebo zdravý oběd do práce. Pokud ho plánujete vzít sebou, dresink si připravte zvlášť a přidejte ho až před samotným konzumováním, aby salát zůstal čerstvý.