Zeleninové rizoto recept


Zeleninové rizoto recept.

Zeleninové rizoto je lahodné, plné chutí a barví, a představuje skvělou volbu pro vegetariány i milovníky zeleniny. Následující recept vám umožní připravit zdravý a chutný oběd či večeři pro 4 osoby.

- Ingredience
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 200 g zelených fazolek
- 250 g rýže arborio (ideální pro rizota)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bílého suchého vína (volitelné)
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petržel)

- Recept
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Mrkev, cuketu a papriku omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Fazolky očistěte a pokud je to potřeba, nakrájejte na menší kousky.
2. V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli s česnekem. Restujte asi 2 minuty, dokud směs lehce nezměkne.
3. Přidejte nakrájenou mrkev, cuketu, papriku a fazolky. Promíchejte a nechte vařit další 3-4 minuty.
4. Poté vmíchejte rýži a nechte ji 1-2 minuty opékat, dokud není lehce průhledná. Pak přilijte víno a nechte ho odpařit.
5. Postupně přilévejte zeleninový vývar (asi naběračku za naběračkou), nechte rýži vstřebat tekutinu před přidáním další. Pokračujte, dokud rýže není měkká, ale stále trochu "al dente", což trvá přibližně 18-20 minut.
6. Odstraňte z ohně, vmíchejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
7. Před podáváním nechte rizoto chvíli odpočinout, pak jej promíchejte, rozdělte do talířů a ozdobte čerstvými bylinkami.

- Tipy
- Pokud chcete rizoto učinit veganským, vynechte parmazán nebo použijte veganskou alternativu a místo bílého vína přidejte trochu citronové šťávy pro zvýraznění chuti.
- Rizoto je vždy nejlepší čerstvé, ale pokud máte zbytky, můžete je znovu oživit přidáním trochy vody nebo vývaru při opětovném ohřevu.
- Experimentujte s různými druhy zeleniny podle sezóny nebo vašich osobních preferencí. Rizoto je skvělým jídlem na využití všeho, co máte v ledničce.