Zeleninové pohankové "rizoto" recept


Zeleninové pohankové "rizoto" recept
Zeleninové pohankové "rizoto" je lahodné, zdravé a jednoduché na přípravu. Použijeme následující ingredience: pohanka, cibule, česnek, mrkev, zelená paprika, žlutá paprika, brokolice, sůl, pepř, olivový olej a bylinky podle chuti (například petržel nebo bazalka).

Nejprve si připravte všechny ingredience. Pohanku propláchněte pod tekoucí vodou. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky. Papriky očistěte, zbavte semen a nakrájejte na proužky. Brokolici rozdělte na menší růžičky.

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a začněte na něm restovat cibuli dokud nezměkne. Přidejte česnek a chvíli restujte společně. Poté přidejte mrkev, papriky a brokolici. Osolte, opepřete a restujte zeleninu, dokud nezměkne, ale stále si drží trochu křupavosti.

Mezitím si v jiném hrnci přiveďte k varu vodu a povařte v ní pohanku dle návodu na balení, obvykle asi 15-20 minut. Uvařenou pohanku sceďte a přidejte do pánve se zeleninou. Vše důkladně promíchejte a nechte ještě chvíli na mírném ohni, aby se chutě spojily.

Na závěr přidejte nadrobno nakrájené bylinky a případně dochuťte solí a pepřem dle chuti.

Tip: Pro výraznější chuť můžete přidat trochu sojové omáčky nebo kapku citronové šťávy. Toto "rizoto" můžete podávat s parmezánem nebo s veganskou alternativou sýra. Jako doplněk se hodí i svěží zeleninový salát.