Zeleninové placičky recept


Zeleninové placičky recept.

Ingredience pro zeleninové placičky:
- 1 střední cuketa
- 2 mrkve
- 1 malý petržel (nebo kořenová zelenina dle výběru)
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 100 g strouhanky nebo jemně mletých ovesných vloček pro bezlepkovou variantu
- 50 g nastrouhaného sýra (např. cheddar nebo gouda)
- Sůl, pepř dle chuti
- Čerstvé bylinky dle chuti (např. petržel, pažitka nebo koriandr)
- Olej pro smažení

Recept:
1. Nejdříve si připravte zeleninu. Cuketu, mrkve a petržel nastrouhejte na jemném struhadle, jarní cibulky a česnek nasekejte nadrobno.
2. Strouhanou zeleninu dejte do velké mísy, přidejte vejce, strouhanku (nebo ovesné vločky), nastrouhaný sýr, nadrobno nasekané bylinky a promíchejte. Dochutíte solí a pepřem. Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat i trochu chilli.
3. Nechte směs odpočinout asi 5 minut, aby strouhanka nebo vločky vsákly nadbytečnou vlhkost.
4. Na pánvi rozehřejte olej. Lžící nabírejte směs a na pánvi vytvarujte placičky. Smažte na středně vysokém ohni asi 3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
5. Hotové placičky pokládejte na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného oleje.

Tipy:
- Pokud je směs příliš mokrá, přidejte trochu více strouhanky nebo ovesných vloček.
- Místo smažení můžete placičky připravit i v troubě. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut nebo dokud nejsou zlaté.
- Tyto placičky jsou skvělé jako příloha nebo lehká večeře. Podávejte je s jogurtovým dipem nebo čerstvým salátem.