Zeleninová s krupkami recept


Zeleninová s krupkami recept.

**Ingredience:**

- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g krup (ječmen, pohanka, perličkový kuskus apod.)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
- Petrželová nať na ozdobu
- Možnost přidání další zeleniny dle chuti (např. celer, brokolice)

**Recept:**

1. V hrnci rozehřejte olej a na něm zpěňte jemně nakrájenou cibuli dozlatova.
2. Přidejte nadrobno nakrájený stroužek česneku a osmahněte dozlatova.
3. Mrkve, petržel a další zeleninu, kterou chcete do polévky přidat, očistěte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte je do hrnce a promíchejte.
4. Přidejte protlak, promíchejte a nechte krátce zpěnit.
5. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
6. Po dosažení varu přidejte krupky a vařte podle návodu na obalu, obvykle 15-20 minut.
7. Asi 10 minut před koncem vaření přidejte zelené fazolky.
8. Dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat i další koření dle chuti.
9. Po uvaření nechte polévku chvilku odstát, aby se chutě spojily.
10. Podávejte ozdobené petrželovou natí.

**Tipy:**

- Polévku můžete ozvláštnit přidáním čerstvých bylinek jako je tymián nebo rozmarýn.
- Pro plnější chuť můžete při podávání přidat lžíci zakysané smetany nebo kousky sterilované zeleniny.
- Pokud preferujete hustší polévku, můžete přidat více krup nebo zeleniny.
- Experimentujte s různými druhy krup a zeleniny, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.