Zeleninová pyré recept


Zeleninová pyré recept.

Ingredience:

- 500 g brambor
- 300 g mrkve
- 200 g celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 150 ml mléka
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- muškátový oříšek
- petrželka na ozdobu

Recept:

1. Brambory, mrkev a celer očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte.

2. V hrnci na mírném ohni rozehřejte máslo a restujte na něm cibuli až dozlatova. Přidejte česnek a restujte ještě minutu.

3. Přidejte nakrájenou zeleninu, zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Přiveďte k varu a pak vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 20 minut.

4. Odstavte z ohně a nechte chvíli vychladnout. Poté zeleninu s vodou přendejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Můžete také použít ponorný mixér přímo v hrnci.

5. Pyré vraťte do hrnce, přidejte mléko a máslo a za stálého míchání zahřejte, ale nevařte. Ochutnejte a okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.

6. Podávejte teplé, ozdobené petrželkou.

Tipy:

- Pokud chcete získat jemnější a krémovější konzistenci, můžete přidat více másla nebo mléka.
- Toto pyré je výborné jako příloha k masu nebo rybě.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu smetany nebo jogurtu.
- Experimentujte s přidáním dalších druhů zeleniny podle sezóny a osobních preferencí.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinné mléko a olej místo másla.