Zeleninová polévka z uzeného tofu recept


Zeleninová polévka z uzeného tofu recept.

Ingredience:
- 200 g uzeného tofu
- 1 středně velká mrkev
- 1 malý petržel (nebo 1/2 většího)
- 1 malý celer (nebo 1/4 většího bulvu)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 středně velké brambory
- 1 litr zeleninového vývaru (nebo vody s bujónem)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 bobkový list
- Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

Recept:
1. Příprava zeleniny: Mrkev, petržel, celer, brambory a cibuli očistěte a nakrájejte na menší kousky. Česnek nasekejte nadrobno.

2. Smažení tofu: Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájené tofu nakrájené na malé kostičky. Smažte, dokud tofu nezíská zlatohnědou barvu. Poté ho vyjměte a odložte stranou.

3. Vaření zeleniny: Na stejné pánvi přidejte trochu oleje a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, mrkev, petržel a celer. Osmažte pár minut. Poté přidejte nakrájené brambory a smažte ještě krátce.

4. Dochucení a vaření polévky: Zeleninu přesuňte do velkého hrnce, přidejte zeleninový vývar (nebo vodu s bujónem), bobkový list, majoránku, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni, dokud nejsou všechny suroviny měkké, asi 20 minut.

5. Dokončení: Když je zelenina měkká, přidejte osmažené tofu a nechte prohřát. Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

6. Servírování: Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do polévky přidat trochu sójové omáčky nebo tamari.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do polévky trochu čerstvého chilli nebo chilli vloček.
- Pro ještě bohatší zeleninovou polévku můžete přidat další oblíbenou zeleninu, jako jsou kousky brokolice, květáku nebo cukety.
- Tofu můžete před přidáním do polévky také marinovat pro ještě intenzivnější chuť.