Zeleninová polévka se sýrem recept.
Ingredience:
- 1 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 malý kousek celeru
- 1 malá cuketa
- 100 g zelených fazolek
- 100 g brokolice nebo květáku
- 100 g tvrdého sýra (např. cheddar, gouda)
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Bylinky na dochucení (např. tymián, oregáno)
Recept:
1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou.
2. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujeme pár minut.
3. Přilijeme vývar a přivedeme k varu.
4. Do vývaru přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, nasekané fazolky a brokolici nebo květák rozdělený na růžičky. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
5. Polévku dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Necháme provařit asi 5 minut.
6. Na závěr přidáme nastrouhaný sýr a mícháme, dokud se sýr nerozpustí a polévka se krásně spojí.
7. Podáváme teplou, případně ozdobenou bylinkami.
Tipy:
- Pro kremovější texturu můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem a pak ji zase vrátit zpět do hrnce.
- Místo tvrdého sýra můžete použít smetanový sýr pro jemnější a bohatší chuť.
- Přidání trochy citronové šťávy na konci vaření dodá polévce svěží chuť.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte trochu chilli vloček nebo čerstvého chilli.
- Nebojte se experimentovat s různými druhy zeleniny podle sezóny a vašich preferencí.