Zeleninová polévka s upraženým strouháním recept.
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 3 stroužky česneku
- 150 g brambor
- 100 g zeleného hrášku (může být i mražený)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce petrželové natě, jemně nasekané
- 100 g tvrdého sýra na strouhání
Recept:
1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli a osmažte dozlatova.
2. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, mrkev, petržel a celer. Všechnu zeleninu restujte asi 5 minut, dokud nezměkne.
3. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
4. Přidejte nakrájené brambory a hrášek. Polévku osolte, opepřete a přidejte tymián. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
5. Mezitím si na suché pánvi na středním ohni opražte strouhaný sýr, dokud nezačne křupat a získá zlatavou barvu. Dbejte na to, aby se nepřipálil.
6. Polévku ochutnejte a případně dochuťte. Na talíři polévku posypte opraženým sýrem a nasekanou petrželovou natí.
Tipy:
- Polévku můžete zahustit přidáním více brambor nebo použitím mixéru k rozmixování části polévky přímo v hrnci.
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete zeleninu před přidáním vývaru zapečít v troubě při 200 °C asi 20 minut.
- Opražený sýr přidejte na polévku bezprostředně před podáváním, aby si udržel svou křupavost.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do polévky trochu červené papriky nebo čili vloček.