Zeleninová polévka s řepou recept.
Ingredience:
- 1 středně velká řepa
- 2 mrkve
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velký brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo kopr pro ozdobu
Recept:
1. Řepu, mrkve, brambor a cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
2. Na středně velkém ohni rozehřejte v hrnci olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte nakrájenou řepu, mrkve a brambor. Promíchejte a nechte restovat několik minut.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a přivedete k varu. Po zahřátí snižte teplotu, zakryjte a nechte pomalu vařit asi 20 minut, nebo dokud nejsou všechny ingredience měkké.
5. S pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud máte raději kousky zeleniny ve své polévce, ponechte část zeleniny nerozmixovanou.
6. Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Polévku můžete před podáváním ozdobit nasekanou petrželkou nebo koprem.
Tipy:
- Pokud máte rádi kyselý nádech, můžete přidat do polévky trochu citronové šťávy nebo octa.
- Pro zahuštění polévky můžete použít lžíci mouky nebo kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě, přidejte do polévky a nechte minutu provařit.
- Experimentujte s dalšími kořeněnými bylinkami, jako je tymián nebo majoránka, které polévce dodají zajímavou chuť.
- Polévka se skvěle hodí i jako předkrm nebo lehká večeře. Můžete ji podávat s kousky chleba nebo topinkami pro plnohodnotnější jídlo.