Zeleninová polévka s ovesnými vločkami recept


Zeleninová polévka s ovesnými vločkami recept.

**Ingredience:**
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g ovesných vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- nasekaná čerstvá petrželová nať nebo pažitka pro ozdobu

**Recept:**
1. Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne, poté přidejte česnek a restujte ještě asi minutu.
3. Do hrnce přidejte nakrájenou mrkev a petržel. Promíchejte a nechte zeleninu na mírném ohni restovat asi 5 minut.
4. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Po dosažení varu přidejte ovesné vločky, snižte teplotu a vařte na mírném ohni 10-15 minut, dokud nejsou vločky měkké.
5. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
6. Polévku podávejte teplou, ozdobenou nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou.

**Tipy:**
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat lžíci rajčatového protlaku nebo pár sušených rajčat.
- Pokud máte rádi krémové polévky, můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem před podáváním.
- Ovesné vločky dodávají polévce nejen výživovou hodnotu, ale také zajímavou texturu. Pokud preferujete hladší polévky, můžete použít jemnější ovesné vločky.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že zeleninový vývar neobsahuje živočišné produkty.