Zeleninová polévka s krupicí recept.
Ingredience:
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malá cibule
- 50 g krupice
- 2 stroužky česneku
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř
- nasekaná petrželová nať na ozdobu
- 1 lžíce rostlinného oleje
Recept:
1. Mrkve a petržel očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. V kastrolu rozehřejte lžíci rostlinného oleje a na něm zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte česnek a za stálého míchání smažte asi minutu, aby se uvolnily aroma.
3. Přidejte nakrájenou mrkev a petržel, promíchejte a smažte další 2 minuty.
4. Zeleninu zalijte litrem zeleninového vývaru. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, asi 15-20 minut.
5. Pomalu vmíchejte krupici a vařte dalších 10 minut, nebo dokud krupice nezjemní a polévka se nezačne lehce zahušťovat. Průběžně promíchejte, aby se krupice nepřilepila na dno.
6. Polévku ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř.
7. Podávejte horké ozdobené nasekanou petrželovou natí.
Tipy:
- Pro bohatší chut' můžete přidat do polévky trochu sušeného majoránku nebo tymiánu.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více krupice. Jen pamatujte, že krupice nabobtná, takže polévka bude po chvíli hustší.
- Tuto polévku můžete doplnit také o další druhy zeleniny, jako jsou kousky brokolice nebo květáku, pro zvýšení nutriční hodnoty.
- Pro zpestření můžete před podáváním do polévky vmíchat i trochu smetany nebo zakysané smetany, což dodá polévce jemnější a krémovější texturu.