Zeleninová polévka s červenou řepou recept


Zeleninová polévka s červenou řepou recept.

Ingredience

Na přípravu zeleninové polévky s červenou řepou budete potřebovat červenou řepu, mrkev, brambory, cibuli, česnek, zeleninový bujón, vodu, olej, sůl a pepř. Dále si připravte kysanou smetanu nebo jogurt pro ozdobení a petrželku nebo pažitku pro posypání.

Recept

Začněte tím, že si připravíte zeleninu. Červenou řepu, mrkev a brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.

V hrnci rozehřejte trochu oleje a přidejte nakrájenou cibuli s česnekem. Restujte dozlatova. Přidejte nakrájenou mrkev, brambory a červenou řepu. Vše krátce opečte.

Přilijte zeleninový bujón a dostatek vody, aby byla zelenina ponořená. Osolte a opepřete podle chuti. Polévku vařte na mírném ohni, dokud není veškerá zelenina měkká, což by mělo trvat asi 20 až 30 minut.

Po uvaření zeleniny polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody.

Podávejte polévku teplou, ozdobenou lžící kysané smetany nebo jogurtu a posypanou nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy

Pro intenzivnější chuť můžete před přidáním do polévky řepu zapečt v troubě. Použijte zeleninový bujón pro lepší chuťový základ polévky. Polévku můžete podávat s křupavým chlebem nebo topinkami. Experimentujte s různými bylinkami a kořením, jako je majoránka nebo kmín, pro změnu chuti.