Zeleninová polévka s černou čočkou recept


Zeleninová polévka s černou čočkou recept.

Ingredience:
- 1 sklenice černé čočky
- 2 mrkve
- 2 stonky celeru
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 400 gramů rajčat z plechovky vlastní šťávě
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvá petrželka na ozdobu

Recept:
1. Čočku důkladně propláchněte a nechte ji namočenou přes noc, nebo alespoň několik hodin, aby se zkrátila doba vaření a čočka byla měkčí.
2. Na velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a celer, vařte do změknutí.
3. Přidejte nadrobno nakrájené mrkve a česnek, vařte dalších pár minut, než se ingredience spojí svými chutěmi.
4. Přidejte namočenou a sceděnou černou čočku, rajčata z plechovky, zeleninový vývar, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
5. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 25-30 minut, nebo dokud čočka a zelenina nebudou měkké.
6. Podle potřeby přidejte vodu nebo vývar, pokud je polévka příliš hustá. Před podáváním ochutnejte a případně upravte koření.
7. Podávejte teplou, ozdobenou čerstvou petrželkou.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete na začátku vaření přidat kousek slaniny nebo klobásy, kterou s cibulí a celerem osmahněte.
- Čočku můžete namočit ráno, abyste mohli polévku připravit na večer.
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo čerstvého jalapeña.
- Tuto polévku můžete podávat s kouskem čerstvého chleba nebo topinkami pro kompletní a vyvážené jídlo.