Zeleninová polévka recept


Zeleninová polévka recept.

**Ingredience:**
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru (asi 100g)
- 150g zelených fazolek
- 2 středně velké brambory
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Několik lístků čerstvé bazalky nebo petrželky na ozdobení

**Recept:**
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkve, petržel a celer očistěte a nakrájejte na menší kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Fazole pokud je třeba, očistěte a pokrájejte na menší kousky.
2. V hlubokém hrnci rozehřejte olej a na mírném ohni zpěňte cibuli s česnekem, dokud nezměknou, ale nezhnědnou.
3. Přidejte mrkev, petržel a celer. Restujte několik minut, dokud zelenina nezačne mírně měknout.
4. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Po přivedení k varu přidejte brambory a fazolky.
5. Polévku vařte na mírném ohni cca 20 minut nebo dokud nejsou všechny ingredience měkké.
6. Dochutíte solí a čerstvě mletým černým pepřem dle chuti.
7. Po dokončení můžete polévku ozdobit čerstvými bylinkami jako je bazalka nebo petrželka.

**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky lžíci rajčatového protlaku nebo čerstvá rajčata nakrájená na kostičky.
- Variabilita zeleniny je velká, můžete přidat i další druhy zeleniny dle sezóny a vaší chuti, jako jsou cukety, lilek nebo brokolice.
- Pro veganskou variantu se ujistěte, že použitý zeleninový vývar neobsahuje živočišné produkty.
- Pro bohatší texturu polévky můžete část vařené zeleniny vyjmout, rozmixovat a vrátit zpět do hrnce.