Zeleninová omáčka se smetanou recept.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená
- 1 cuketa, nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 400 g rajčat z konzervy, v šťávě
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky podle chuti (např. bazalka, oregano)
Recept:
1. Na středně velké pánvi nebo v hlubokém hrnci zahřej olivový olej na střední teplotě. Přidej cibuli a česnek, a smaž dokud nezměknou, asi 2-3 minuty.
2. Do pánve přidej mrkev, cuketu a červenou papriku. Vař zeleninu, dokud nezačne měknout, občas promíchej, asi 5-7 minut.
3. Přidej rajčata z konzervy včetně šťávy. Zmenši teplotu a nech omáčku pomalu vařit, dokud zelenina není úplně měkká, asi 10-15 minut. Pravidelně promíchej.
4. Přilij smetanu, promíchej a vař ještě 5 minut. Omáčku dochuť solí, pepřem a čerstvými bylinkami.
5. Podávej s vařenými těstovinami, rýží nebo jako omáčku k pečenému masu či rybě.
Tipy:
- Pokud preferuješ hustější omáčku, můžeš část zeleniny před přidáním smetany rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci.
- Pro extra chuť můžeš přidat lžíci tomatového protlaku společně s rajčaty.
- Pro veganskou variantu nahraď smetanu kokosovým mlékem nebo veganskou smetanou na vaření.
- Tato omáčka je skvělá pro využití zbytků zeleniny v lednici - neboj se experimentovat s různými druhy zeleniny.
- Omáčku můžeš posypat na talíři sypaným sýrem, pokud ti to chutná a dieta dovoluje.