Zeleninová galetka recept


Zeleninová galetka recept.

- Ingredience

- 1 balení listového těsta (nechť je rozmrazené podle návodu na obalu)
- 200 g brokolice (čerstvé nebo zmrazené)
- 1 menší cuketa
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 150 g cherry rajčátek
- 200 g tvarohu (použít můžete jakýkoliv, ale krémový se lépe roztírá)
- 1 vejce na potření těsta
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti (např. bazalka, rozmarýn, tymián)

- Recept

1. Předehřejte troubu na 200°C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
2. Brokolici rozdělte na menší růžičky a společně s oloupanou a na plátky nakrájenou cuketou, na proužky nakrájenými paprikami a celými cherry rajčátky je promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem na plechu. Dejte do trouby a pečte přibližně 15 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne se zlatavě barvit.
3. Mezitím vyválejte listové těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu do kruhu nebo oválu o tloušťce přibližně 5 mm. Těsto přeneste na druhý plech vyložený pečicím papírem.
4. Střed těsta potřete tvarohem, necháte přibližně 2 cm od okraje volné, aby se těsto dalo později přehnout.
5. Pečenou zeleninu rozložte na tvaroh. Okraje těsta přehněte přes náplň, aby se vytvořil kraj.
6. Těsto potřete rozšlehaným vejcem pro krásně zlatavý lesk po upečení.
7. Galetu pečte v předehřáté troubě na 200°C přibližně 25-30 minut, dokud není těsto krásně zlatavě a křupavé.
8. Před podáváním posypte čerstvými bylinkami.

- Tipy

- Pokud máte rádi více koření, přidejte k zelenině před pečením své oblíbené suché bylinky nebo koření.
- Galetka je vynikající jak teplá, tak studená, což ji činí skvělou volbou pro piknik nebo jako přílohu k letnímu grilování.
- Zkuste experimentovat s různými druhy zeleniny podle sezóny nebo toho, co máte doma. Také se můžete hrát s různými druhy sýrů místo tvarohu pro různé chutě.
- Pro veganskou verzi vynechte vejce použité k potření těsta a použijte veganský tvaroh.