Zeleninová česnečka recept.
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 malý celer
- 5 brambor
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Hrst čerstvého petrželového listu
- 1 lžička majoránky
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno. Mrkve, petržel a celer očistěte a pokrájejte na malé kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
2. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne. Přidejte česnek a zeleninu (mrkve, petržel, celer) a nechejte restovat další 2 minuty.
3. Přidejte vodu nebo zeleninový vývar a brambory. Přiveďte k varu, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké, asi 15 minut.
4. Před dokončením přidejte majoránku a nechejte ještě chvíli povařit. Odstraňte z ohně a přidejte nasekanou petržel.
5. Před podáváním můžete polévku dochutit solí a pepřem podle potřeby.
Tipy:
- Pro intenzivnější česnekovou chuť můžete česnek přidat na konec vaření nebo do hotové polévky.
- Polévku můžete zahustit rozmixováním části zeleniny tyčovým mixérem přímo v hrnci.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu citronové šťávy nebo octa.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo opečenými krutony.
- Do polévky můžete přidat i jinou zeleninu dle sezóny nebo vaší chuti.