Zeleninová bramboračka recept
Zeleninová bramboračka je tradiční česká polévka plná zeleniny a brambor. Je to vynikající jídlo pro chladnější dny a dá se snadno připravit. Zde je recept:
Ingredience:
500 g brambor
2 mrkve
1 petržel
1 menší celer
1 cibule
3 stroužky česneku
150 g čerstvého špenátu nebo kapusty
1,5 litru zeleninového bujónu
2 lžíce oleje
sůl a pepř
majoránka
2 lžíce petrželové natě
Postup:
Nejprve si připravte všechnu zeleninu. Brambory, mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
V hrnci rozehřejte olej a restujte na něm cibuli s česnekem, dokud nezměknou.
Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer a restujte dalších pár minut.
Poté do hrnce přidejte brambory a zeleninový bujón. Nechte vařit, dokud nejsou brambory měkké.
Přidejte nakrájený špenát nebo kapustu a vařte ještě pět minut.
Nakonec dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
Polévku podávejte posypanou petrželovou natí.
Tipy:
Bramboračku můžete obohatit i o další druhy zeleniny, jako jsou pórek, zelí nebo květák.
Pro zahuštění polévky můžete část brambor rozmačkat.
Polévka chutná ještě lépe druhý den, když si všechny chutě "sednou".
Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli papričky.
Užijte si lahodnou a hřejivou bramboračku!