Zelenina pod maso recept


Zelenina pod maso recept.

**Ingredience:**

- 500 g hovězího masa (nejlépe plec nebo kýta)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 menší celer
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 bobkový list
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 250 ml hovězího vývaru nebo vody
- 150 ml červeného vína (volitelné)

**Recept:**

1. Maso nakrájejte na větší kousky a osolte ho. Na velké pánvi nebo v tlakovém hrnci rozehřejte olivový olej a maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a odložte stranou.
2. Na stejné pánvi přidejte trochu oleje, pokud je to potřeba, a přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájený na větší kousky. Zeleninu restujte, dokud nezměkne a lehce se nezabarví.
3. Přidejte česnek, rajčatový protlak, tymián, majoránku a bobkový list. Restujte další 2 minuty.
4. Vraťte maso do pánve nebo hrnce, přidejte vývar (nebo vodu) a červené víno. Pokud používáte, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu dusit pod pokličkou asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nebude měkké. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
5. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

**Tipy:**

- Pokud máte čas a možnost, připravte maso den předem. Chutě se tak lépe spojí a jídlo bude ještě chutnější.
- Podávejte s bramborovou kaší, knedlíkem nebo jen tak s čerstvým chlebem.
- Zeleninu můžete před přidáním masa lehce zkaramelizovat s trochou cukru, což dodá jídlu sladší chuťový rozměr.
- Pokud chcete jídlo zahustit, můžete před dokončením směsi přidat lžíci mouky rozpuštěné ve vodě a nechat chvíli povařit.
- Experimentujte s různými druhy zeleniny podle sezóny a vašich preferencí.