Zelená majonéza recept


Zelená majonéza recept.

Zelená majonéza je skvělým doplňkem k mnoha jídlům, obzvláště pak k salátům nebo jako dip k pečeným bramborám. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutný, krémový a osvěžující produkt.

Ingredience:
- 1 šálek majonézy
- 1 avokádo
- 1 malý svazek čerstvé petrželky
- 1 malý svazek čerstvého koriandru
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 limetky
- sůl podle chuti
- černý pepř podle chuti
- trocha vody pro řídnutí podle potřeby

Recept:
1. Avokádo rozpulte, odstraňte kámen a lžící vyberte dužinu do mixéru.
2. Do mixéru přidejte majonézu, čisté listy petrželky a koriandru, oloupané stroužky česneku, šťávu z limetky, sůl a pepř.
3. Vše společně mixujte do hladka. Pokud je majonéza příliš hustá, přidejte trochu vody, aby se dosáhlo požadované konzistence.
4. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo šťávou z limetky.
5. Přeneste do servírovací nádoby a uchovávejte v chladu až do podávání.

Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chutě můžete přidat do směsi pár lístků bazalky nebo máty.
- Místo běžné majonézy můžete použít veganskou variantu pro přípravu bezlepkové a veganské zelené majonézy.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do majonézy malinko čerstvého zeleného chilli nebo trochu chilli vloček.
- Zelená majonéza je výborná nejen jako dip nebo dressing, ale skvěle se hodí i jako pomazánka na sendviče nebo jako omáčka k grilované zelenině.
- Pro co nejlepší výsledek použijte zralé a měkké avokádo, které se snadno mixuje do krémové konzistence.

Tento recept umožňuje experimentování s různými bylinkami a kořením, tak neváhejte přizpůsobit ho svým chutím.