Zelená kari pasta recept.
- Ingredience pro Zelenou kari pastu
- 1 šálek čerstvých koriandrových listů s řapíky
- 1 šálek čerstvých bazalkových listů (ideálně thajské bazalky)
- 1/2 šálku čerstvých listů máty
- 4 zelené chilli papričky, nasekané
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 malý kus zázvoru, oloupaný a nasekaný
- 2 jarní cibulky, nasekané
- 1 lžička koriandrových semínek, mletých
- 1 lžička kmínových semínek, mletých
- 1/2 lžičky bílého pepře, mletého
- 1 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky pro vegetariánskou verzi
- 1 lžíce hnědého cukru nebo palmového cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje nebo jiného rostlinného oleje
- Sůl podle chuti
- Recept na Zelenou kari pastu
1. Do mixéru nebo potravinového procesoru přidejte čerstvé koriandrové listy, bazalkové listy, listy máty, zelené chilli papričky, česnek, zázvor, jarní cibulky, mleté koriandrové semínka, mleté kmínové semínka, mletý bílý pepř, rybí omáčku (nebo sojovou omáčku), hnědý cukr, limetkovou šťávu, olivový olej a sůl.
2. Vše spolu rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je směs příliš suchá a těžko se mixuje, můžete přidat trochu vody nebo dalšího oleje, aby se lépe mixovala.
3. Po dosažení požadované konzistence pastu přemístěte do skleněné nádoby a skladujte v chladničce. Použijte podle potřeby pro přípravu zeleného kari nebo jiných thajských jídel.
- Tipy pro Zelenou kari pastu
- Pokud preferujete méně pálivou pastu, odstraňte semínka z chilli papriček před jejich nasekáním.
- Tuto pastu můžete použít ihned po přípravě nebo ji můžete uchovávat v lednici až týden. Pro delší skladování ji můžete také zamrazit v ledových kostkách a použít podle potřeby.
- Vyzkoušejte tuto pastu v různých thajských receptech, jako jsou kari, polévky nebo marinády, pro dodání autentické chuti a vůně.
- Pro vegetariánskou nebo veganskou verzi použijte sojovou omáčku místo rybí omáčky a ujistěte se, že ostatní ingredience vyhovují vaší dietě.