Žebírka dušená se zeleninou (nejen) v remosce recept


Žebírka dušená se zeleninou (nejen) v remosce recept.

- Ingredience
- 1 kg žebírek
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml vody nebo vývaru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl, pepř, majoránka, tymián

- Recept
1. Žebírka osolte, opepřete a okořeňte majoránkou a tymiánem. Nechte chvíli odležet.
2. Na oleji na rozpálené remosce osmažte na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte nadrobno nakrájený česnek a krátce osmažte.
3. Přidejte žebírka a z každé strany je krátce opečte, aby se uzavřely póry a maso zůstalo šťavnaté.
4. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a petržel. Promíchejte a nechte chvíli společně restovat.
5. Přilijte vodu nebo vývar a přidejte rajčatový protlak. Důkladně promíchejte.
6. Remosku zakryjte a nechte žebírka dusit na mírném ohni cca 1,5 hodiny. Během dušení občas promíchejte a podle potřeby přilijte vodu, aby se maso nepřipalovalo.
7. Po uvaření nechte jídlo chvíli odpočinout. Pak je připraveno k podávání.

- Tipy
- Před podáváním můžete jídlo posypat čerstvými bylinkami, například petrželkou nebo pažitkou pro zvýraznění chuti.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do žebírek trochu chilli papričky nebo paprikového protlaku.
- K žebírkům se skvěle hodí bramborová kaše nebo pečené brambory jako příloha.
- Dejte pozor na množství vody/vývaru během dušení, žebírka by měla být neustále v mírném množství tekutiny, aby se správně dušila a zůstala šťavnatá.