Zdravý ovocný koláč ze špaldové mouky recept.
Pro přípravu zdravého ovocného koláče ze špaldové mouky budete potřebovat následující ingredience:
- 200 g špaldové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 200 ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- cca 300 g sezónního ovoce (jako jsou jablka, hrušky, borůvky, jahody atd.)
- tuk na vymazání formy
Recept na přípravu koláče:
1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte špaldovou mouku, třtinový cukr a prášek do pečiva.
3. V jiné míse rozšlehejte vejce s rostlinným olejem, mlékem a vanilkovým extraktem.
4. Tekuté ingredience pomalu přilévejte do suchých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Formu na pečení vymažte tukem a vysypte trochou mouky.
6. Těsto rozetřete do formy a na povrch rovnoměrně rozložte ovoce.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud koláč nezezlátne a test na špejli vyjde čistý.
8. Nechte koláč před podáváním vychladnout.
Tipy pro dokonalý koláč:
- Místo třtinového cukru můžete použít jakýkoliv jiný sladidlo podle vaší chuti, například med nebo javorový sirup. Přizpůsobte množství podle sladkosti ovoce.
- Pokud chcete koláč učinit ještě zdravějším, můžete část mouky nahradit mletými ovesnými vločkami.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinné mléko a místo vejce lžíci lněného semínka namočeného ve 3 lžících vody.
- Ovoce můžete kombinovat podle sezóny a chuti. Experimentování s různými kombinacemi může přinést překvapivě dobré výsledky.
- Pokud máte rádi křupavý vrch, posypte povrch koláče před pečením trochou ovesných vloček nebo směsi třtinového cukru s mletou skořicí.