Zdravá kakaová vegan bábovka recept


Zdravá kakaová vegan bábovka recept.

Ingredience:
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 1 hrnek rostlinného mléka (např. mandlového nebo sojového)
- 3/4 hrnku kokosového cukru nebo jiného sladidla dle výběru
- 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku
- 1/2 hrnku rostlinného oleje (např. kokosového nebo slunečnicového)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetka soli

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte formu na bábovku olejem a vysypte moukou, aby se těsto nepřichytlo.
2. V míse smíchejte suché ingredience - mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
3. V jiné míse smíchejte mokré ingredience - rostlinné mléko, rostlinný olej, vanilkový extrakt a cukr. Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
4. Pomalu přilévejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Těsto nalijte do připravené formy na bábovku a pečte v předehřáté troubě přibližně 35-45 minut. Pečení kontrolujte špejlí nebo jehlou - bábovka je hotová, když je špejle po vytažení suchá.
6. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro extra čokoládovou chuť můžete do těsta přidat hrst vegan čokoládových kousků.
- Pro zjemnění chuti můžete přidat do těsta lžíci jablečného octa, reaguje s jedlou sodou a pomáhá těstu nadýchat se.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů pro křupavou texturu.
- Pro lesklý povrch bábovky ji můžete potřít agávovým sirupem nebo jiným rostlinným sirupem ihned po upečení.