Závitky z kynutého těsta recept.
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
50 g cukru
10 g soli
1 vejce
50 g másla
20 g čerstvého droždí
Recept:
Začneme tím, že v mírně vlažném mléce rozmícháme droždí, přidáme trochu cukru a necháme asi 10 minut vzejít kvásek. V míse smícháme mouku se zbylým cukrem a solí. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát a můžeme na něj napatlat různé náplně jako třeba marmeládu, nutelu, skořicový cukr nebo nastrouhaná jablka. Těsto poté srolujeme a krájíme na asi 2 cm široké plátky. Závitky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Před pečením můžeme závitky potřít rozšlehaným vejcem nebo mlékem pro lesklý povrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut, dokud nejsou zlatavé.
Tipy:
- Při přípravě těsta je důležité, aby byly všechny ingredience pokojové teploty, aby se těsto správně vykynulo.
- Pokud máte rádi sladší, můžete do těsta přidat více cukru nebo použít sladší náplně.
- Závitky jsou nejlepší čerstvé, ale dobře chutnají i druhý den, pokud je mírně ohřejete v troubě.
- Můžete experimentovat s různými náplněmi a najít tak svou oblíbenou kombinaci.