Zavináč recept


Zavináč recept.

Recept: Domácí Pizza

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 150 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 200 g strouhaného sýra mozzarella
- 50 g salámu
- 1 malá cibule
- 1 malá paprika
- Kukuřice, olivy dle chuti

Postup:
1. V míse smíchej mouku, droždí, cukr a sůl. Přidej vlažnou vodu a olivový olej, zamíchej do hladkého těsta. Těsto nech kynout na teplém místě 1 hodinu.
2. Mezitím připrav omáčku smícháním rajčatového protlaku s prolisovaným česnekem a oreganem.
3. Po vykynutí těsto rozválej na pomoučeném povrchu na kruh nebo obdélník podle velikosti plechu. Přenes na pečicí papír a plech.
4. Těsto potři rajčatovou omáčkou. Posyp strouhanou mozzarellou.
5. Plátky salámu, tenké plátky cibule, kousky papriky a další ingredience rovnoměrně rozlož na pizzu.
6. Peč v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15-20 minut nebo dokud není okraj krásně zlatavý a sýr bublá.

Tipy:
- Pro extra křupavé těsto, nech těsto kynout v lednici přes noc.
- Pokud máš rád silnější chutě, přidej na pizzu trochu čerstvě mletého černého pepře nebo chilli vločky.
- Pro vegetariánskou variantu vynech salám a přidej více zeleniny, jako jsou houby, brokolice nebo špenát.
- Aby byla pizza ještě lahodnější, můžeš před pečením posypat okraje těsta olivovým olejem a česnekem.

Použití zavináče: V kuchařských receptech zavináč obvykle nenajdeme, jeho hlavní využití je v e-mailových adresách nebo pro označení uživatelských jmen na sociálních sítích.