Zavařenina z mrkve recept
Ingredience pro zavařeninu z mrkve zahrnují mrkev, cukr, vodu, citronovou šťávu a případně skořici nebo hřebíček pro dochucení.
Začněte tím, že si připravíte čisté sklenice. Mrkev očistěte, omyjte a nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kousky. V hrnci si připravte sirup z vody a cukru. Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přidejte mrkev a vařte na mírném ohni, dokud mrkev nezměkne, ale stále si zachová trochu křupavosti.
Přidejte citronovou šťávu a na mírném ohni pokračujte v vaření ještě několik minut. Pokud máte rádi kořeněné chutě, můžete přidat trochu skořice nebo hřebíček. Hotovou zavařeninu z mrkve pak rozdělte do připravených sklenic, důkladně uzavřete a sterilizujte ve vodní lázni asi 10 minut.
Tip na zavařeninu z mrkve: Pro zvýraznění chuti můžete přidat k mrkvi malé množství pomerančové šťávy nebo zázvoru. Ujistěte se, že sklenice jsou před naplněním zavařeninou dobře sterilizované, aby se předešlo kontaminaci a prodloužilo se skladování. Zavařenina je výborná jako doplněk k masům, do salátů nebo jako netradiční náplň do koláčů.